Εγκυμοσύνη και φροντίδα των ποδιών


Το σώμα μιας εγκυμονούσας γυναίκας περνάει πολλές αλλαγές καθώς ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή. Ορμονικές αλλαγές, αυξημένο βάρος και μεγαλύτερος όγκος αίματος είναι μερικές από τις βασικές αλλαγές. Βασική παρενέργεια όλων αυτών δυστυχώς πολλές φορές είναι το άγχος, ο πόνος και η δυσφορία. Τα κυριότερα προβλήματα αφορούν τα πόδια, το κάτω μέρος τους και τους αστραγάλους.

Γράφει η Παρζιάλη Α. Αναστασία
Ποδολόγος- Ειδική Ορθονυχίστρια
Ειδικευθείσα Διαβητικού Ποδιού Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ
Το πρώτο και κυριότερο σύμπτωμα στα πόδια μιας εγκύου είναι το πρήξιμο. Ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η κατακράτηση υγρών λόγω των ορμονικών αλλαγών είναι αυξημένη.  Η διαστολή των αγγείων προκαλούν καθυστέρηση στην ανταλλαγή του αίματος με την καρδιά με αποτέλεσμα να δημιουργείται το πρήξιμο. Μην ξεχνάτε πως ο όγκος του αίματος σχεδόν διπλασιάζεται και ο χρόνος της άντλησης αίματος από την καρδιά στα άκρα είναι σκληρότερος.

Γενικές συμβουλές:
  1. Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη αλατιού και καφεΐνης.
  2. Προσέξτε την αύξηση του βάρους σας.
  3. Αποφύγετε να στέκεστε όρθιες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
  4. Βάλτε το περπάτημα στην ζωή σας.
  5. Στην θέση ανάπαυσης βάλτε τα πόδια πάνω σε μαξιλάρι σε ύψος πάνω από την καρδιά.
  6. Τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε κάλιο.
  7. Κάντε πελματογράφημα για εξατομικευμένους πάτους βοηθώντας το μυοσκελετικό σας σύστημα αλλά και προβλήματα κατά την βάδιση. 
 
Φροντίδα ποδιών κατά την εγκυμοσύνη
 
Η φροντίδα των ποδιών κατά την εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη. Η εγκυμονούσα θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα να επισκέπτεται έναν ειδικό Ποδολόγο για την φροντίδα του πέλματος αλλά κυρίως για την κοπή των νυχιών. Λόγω των πρησμένων άκρων κυρίως τους τελευταίους μήνες της κύησης μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί είσφρυση νυχιού και εν συνεχεία φλεγμονή. Η φροντίδα τους είναι απαραίτητη και κατά την διάρκεια της λοχείας περιόδου. Μία περίοδος προσαρμογής του σώματος και των ορμονών στους φυσιολογικούς ρυθμούς προ εγκυμοσύνης.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή του κέντρου Ποδολογίας καθώς θα πρέπει να πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής του χώρου αλλά και την αποστείρωση εργαλείων.











πηγη:podologikoserres


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου