Μαύρη εργασία, από τα μαλλιά μέχρι τα νύχια...

 How getting a manicure could ruin your nails forever

Κι όμως… μπορεί τα κομμωτήρια και τα καταστήματα καλλωπισμού και ονυχοπλαστικής να δυσκολεύονται λόγω της μεγάλης κρίσης, να μην μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους, φαίνεται ότι υπάρχουν κι εκείνοι, που εδώ και χρόνια, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη μαύρη αγορά!

Είναι για όλους ένα κοινό μυστικό. Ακόμα και για τις υπηρεσίες του κράτους. 

Σύμφωνα με καταγγελίες που γίνονται συνέχεια, κομμώτριες αλλά και τεχνίτριες νυχιών, παρέχουν τις υπηρεσίες τους «πειρατικά», πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, αψηφώντας τα πρόστιμα και φυσικά την υγεία των πελατών τους.

Ουσιαστικά αποτελούν μία κινούμενη «υγειονομική βόμβα», αφού δεν λαμβάνονται ούτε τα απλά μέτρα υγείας.

Πέρα από την μαύρη εργασία, η απερισκεψία ορισμένων επαγγελματιών που αδιαφορούν για τις συνέπειες στην οικονομία της χώρας αδιαφορούν επίσης και για το ταμείο του διπλανού καταστήματος, που πληρώνει ενοίκιο, εφκα, ικα σε υπαλλήλους, και κινεί ένα μικρό νήμα στην οικονομία της γειτονιάς τους.
Οι κομμώτριες και οι τεχνίτριες νυχιών χρησιμοποιούν εργαλεία που τις περισσότερες φορές, ίσως και πάντα αφού γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι συνεχόμενα, δεν μπορούν να τα αποστειρώσουν και να τα απολυμάνουν, ενώ σπανίως φορούν μάσκα στο πρόσωπο!


Η… περιφορά από σπίτι σε σπίτι με εργαλεία και βούρτσες κοινής χρήσης, είναι ό,τι χειρότερο για την διασπορά μικροβίων, αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί τους ανεύθυνους επαγγελματίες που προτάσσουν το οικονομικό όφελος και όχι την δημόσια υγεία.


Η κατάσταση αυτή διευκολύνεται ιδιαιτέρως από το γεγονός πως οι περισσότεροι… περιφερόμενοι «πειρατές», επιλέγουν να μην διαφημίζουν την δουλειά τους πουθενά και να διαφημίζονται μέσω των πελατών τους. Άρα, το μεγάλο κακό, ίσως, ξεκινάει και από εμάς τους ίδιους

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες κομμωτηρίων και beauy salons, κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούν αυστηρότερους ελέγχους.

<Δεχόμαστε κι εμείς τεράστια πίεση από πελάτες μας προκειμένου να παράσχουμε υπηρεσίες στο σπίτι, αλλά αυτό είναι όχι μόνο ανεύθυνο αλλά και άκρως επικίνδυνο. Δεν κλείνουμε τα καταστήματά μας για να γυρνάμε στα σπίτια. Πέρα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αποβαίνει εις βάρος ημών των νόμιμων αλλά και του κράτους που χάνει έσοδα από τη φοροδιαφυγή, μιλάμε πλέον για κινούμενες υγειονομικές βόμβες από ασυνείδητους "επαγγελματίες". Είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα να γίνουν πιο τσουχτερά>.

Τεχνίτριες νυχιών αναφέρουν συνέχεια, πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να γίνεται χρήση εργαλείων που δεν έχουν αποστειρωθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο, όχι μόνο για την εξάπλωση των μικροβίων, αλλά πρόκειται για κίνδυνο που μπορεί να κοστίσει ακριβά στον πελάτη. 


<Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Πέρα από την εξάπλωση των μικροβίων από πελάτη σε πελάτη, χρησιμοποιούν και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα και κανείς δεν γνωρίζει αν έχουν πραγματικά την έγκριση από τον ΕΟΦ>.

Όλοι θέλουν να καλλωπιστούν με τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο, όμως πρέπει να φροντίσουμε να παραμείνουμε ασφαλείς και να μην ανοίγουμε την πόρτα μας στον καθένα που δεν ξέρουμε πού ήταν πριν και με ποιους συναναστράφηκε. Πρέπει να θέλουμε κι εμείς να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τις επιχειρήσεις τις γειτονιάς μας, μας δήλωσε μία τεχνίτρια νυχιών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δέχεται αφόρητες πιέσεις από πελάτισσές της, είτε για να πάει στο σπίτι τους, είτε για να μεταβούν εκείνες στο δικό της. Ωστόσο η ίδια έχοντας αντιληφθεί πλήρως την έννοια της ατομικής ευθύνης, αρνείται κατηγορηματικά.

Οι συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι επαγγελματίες αναφέρουν πως τίθεται θέμα προστασίας τόσο των ίδιων των "πειρατών" και των πελατών τους, όσο και της δημόσιας υγείας. Ζητούν άμεση αυστηροποίηση των ελέγχων και ακόμα πιο μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. 


Ας βάλουμε και εμείς όσο μπορούμε το χεράκι μας, να σταματήσει αυτό. Και αν δεν μπορούμε, ας μην προτρέπουμε να διαιωνίζεται η μαύρη εργασία...















 
πηγη:everything4nails


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου