Κότσι στο πόδι. Γιατί εμφανίζεται και πώς το αντιμετωπίζουμε

Το κότσι είναι μια συχνή ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού (βλαισός μέγας δάχτυλος) που προκαλεί έντονο πόνο και δυσκολία στη βάδιση, ιδιαίτερα με παπούτσια.

Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται από στροφή του δακτύλου, ενώ συχνά συνυπάρχουν και κάλοι πάνω στο ίδιο το κότσι ή στους άλλους δακτύλους του ποδιού.

Οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση του είναι:

Η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχει κότσια 9 φορές συχνότερα από ότι οι άνδρες.

 Η κληρονομικότητα, καθώς έχει διαπιστωθεί βλαισός μέγας δάκτυλος σε πρωτόγονες αφρικανικές φυλές που δε φόρεσαν ποτέ παπούτσια, ενώ συχνά εμφανίζεται και σε μέλη της ίδιας οικογένειας με πρώτου βαθμού συγγένεια.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κότσι, αφού η νόσος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές σε οποιαδήποτε άρθρωση.

Αντιμετώπιση

Όταν η παραμόρφωση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, χρησιμοποιούνται ειδικοί νάρθηκες που φοριούνται τη νύχτα και διορθώνουν τη θέση του δακτύλου.

Σε περίπτωση που η παραμόρφωση δεν διορθώνεται, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση γίνεται μόνο για ιατρικούς λόγους και όχι για αισθητικούς.

Υπάρχουν πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές στη χειρουργική πρακτική για την επαναφορά του άξονα της άρθρωσης, την απομάκρυνση της εξόστωσης και την ανακούφιση από τον πόνο.

Το χειρουργείο διαρκεί από μισή έως 2 ώρες, ανάλογα με τη βαρύτητα, την προσβολή άλλων δακτύλων και τις αμφοτερόπλευρες επεμβάσεις.

Πάντως οι επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Ορθοπεδικών επισημαίνουν ότι οι εν λόγω επεμβάσεις έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας και ο χρόνος αποθεραπείας διαρκεί από δυο έως τέσσερις εβδομάδες.

Σε αυτό το διάστημα ο ασθενής μπορεί να περπατά με ειδικά παπούτσια, που εμποδίζουν τη φόρτιση στα δάχτυλα του ποδιού.

 

 

 

 

 

 

 

πηγη:healthreport



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου