H καλοκαιρινή φροντίδα των νυχιών μας


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία, τα νύχια μας γίνονται πιο εύθραυστα, με αποτέλεσμα να σπάνε πολύ εύκολα. Ο ήλιος, η ζέστη, αλλά φυσικά και το νερό της θάλασσας ή της πισίνας, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στο μανικιούρ μας. Όμως δεν είναι μόνο αυτοί οι κίνδυνοι που απειλούν τα νύχια μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο.


Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 25-30% των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών παρουσιάζουν κάποια στιγμή μυκητίαση στα νύχια. Ειδικά το καλοκαίρι, οι ονυχομυκητιάσεις είναι συχνότερες σε άτομα που περπατούν ξυπόλητα σε κοινόχρηστα ντους, πισίνες και παραλίες, καθώς οι μύκητες μολύνουν πρώτα το πέλμα και μετά εξαπλώνονται στα νύχια.

Το καλοκαίρι μπορεί επίσης να εκδηλωθεί μία διαταραχή που λέγεται φωτο-ονυχόλυση, κατά την οποία αποχωρίζεται προοδευτικά το νύχι από την κοίτη του, εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο. Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται συνήθως σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα, και συνήθως εκδηλώνεται περισσότερο από 2 εβδομάδες έπειτα από την έκθεση στο φάρμακο. Η φωτο-ονυχόλυση μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα ή περισσότερα δάκτυλα και μπορεί να συνοδεύεται από μόλυνση, αν το προσβεβλημένο νύχι εκτεθεί σε μικρόβια. Ευτυχώς όμως μπορεί να αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό με την προστασία από τον ήλιο και την κάλυψη του νυχιού με αδιαφανές βερνίκι.

  • Να διατηρείτε τα νύχια σας καθαρά και στεγνά.
  • Μην τα δαγκώνετε και μην τα τραβάτε όταν σπάνε.
  • Να βάζετε καθημερινά υδατική κρέμα στα νύχια και στο επονύχιο («πετσάκια»). Οι κρέμες που περιέχουν ουρία, φωσφολιπίδια ή γαλακτικό οξύ μπορεί να τα δυναμώσουν, εμποδίζοντάς τα έτσι να σπάνε με το παραμικρό.
  • Αν λιμάρετε τα νύχια σας, φροντίστε να ωθείτε τη λίμα μόνο προς μία κατεύθυνση.
  • Να τους δίνετε τετραγωνισμένο σχήμα όταν κόβετε ή/και τα λιμάρετε, δίχως να στρογγυλεύετε τις άκρες τους.
  • Μην τα κόβετε πολύ κοντά.
  • Μην σπρώχνετε πολύ πίσω τα «πετσάκια», διότι μπορεί να καταστραφεί η ρίζα του νυχιού και να μολυνθεί από μύκητες και βακτήρια, με συνέπεια σοβαρές λοιμώξεις.
  • Μην ξεβάφετε συχνά τα νύχια σας, γιατί μπορεί να γίνουν εύθραυστα ή να αλλάξει η χροιά τους. Περιοριστείτε σε μία αλλαγή του χρώματός τους την εβδομάδα.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν χρησιμοποιείτε τεχνητά νύχια, γιατί η κόλλα μπορεί να χαλάσει το νύχι και να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Προτιμότερο είναι να σας τα τοποθετούν επαγγελματίες.
  • Βεβαιωθείτε ότι στους επαγγελματικούς χώρους όπου κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ, αποστειρώνονται τα εργαλεία.
  • Εάν κάποιο νύχι αναπτυχθεί «μέσα στο κρέας» (η κατάσταση αυτή αποκαλείται επιστημονικά είσφρυση όνυχος), μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας. Απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο.
  • Αν βάφετε συστηματικά τα νύχια σας, να ξέρετε ότι με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να αποκτήσουν μια κίτρινη χροιά, εξαιτίας της οξείδωσης των χρωστικών ουσιών που περιέχουν τα βερνίκια.
  • Μην αφήνετε τα νύχια των ποδιών εκτός περιποίησης. Μία φορά την εβδομάδα απομακρύνετε τα σκληρά μέρη του ποδιού και μαλακώστε την επιδερμίδα στις φτέρνες με ελαφρόπετρα ή κάποια ειδική βούρτσα. Μετά το μπάνιο χρησιμοποιήστε μια ενυδατική λοσιόν σώματος κάνοντας ελαφρύ μασάζ.










πηγη:myextension


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου